Foto: Kelly Sikkema on Unsplash

Jag var nog runt tio år när jag fick min första artikel publicerad. Det var Borlänge Tidning som tryckte en intervju jag gjort med en sekreterare på min pappas jobb. De lyckades dock missa att skriva vem journalisten var. Det gjorde precis ingenting. Att få se mina alldeles egna ord i en riktig tidning var ren och skär magi.

Sen växte jag upp, och drömmen om att bli journalist tappades bort i en röra av jobb, studier, familj, försörjning och inte så lite realism och ”nämeninteskavälJAG”. Drömmen dog dock aldrig, och trettio år efter min debut i Borlänge Tidning tog jag min examen i praktisk journalistik på Poppius journalistskola. Jag slängde mig ut i en tillvaro som var en mix av himmel och helvete.

Himmelriket var de reportage och artiklar jag fick skriva, alla människor jag fick möta, alla platser jag fick besöka, allt jag fick lära mig. Helvetet? Alla nej från redaktörerna. Om jag ens fick svar på mina förslag. Varje nej eller icke-svar blev till en spik i den kista som min dröm var på väg ner i. Jag fixade inte det.

Jag hittade en ny passion – kost och hälsa. Här fick jag nytta av min skrivglädje: jag försökte informera, förklara och övertyga via blogg, hemsida och inlägg i sociala medier. Däremot la jag locket på vad gäller andra bitar av mig själv. I högstadiet var mitt favoritämne samhällskunskap, det väckte mitt politiska intresse och jag var politiskt aktiv under flera år. Diskussioner, debatter och analys var min vardag. Som kostrådgivare valde jag att hålla mig till just hälsorelaterade ämnen – jag ville ju komma ut med det budskapet, och var rädd att det skulle hamna i bakgrunden om jag skrev om annat som kanske kunde provocera.

Nu har alltså omständigheterna gjort att jag satsar på en comeback inom skrivandet. Ännu en tuff bransch! Ändå är det just detta som känns som det bästa alternativet om jag ska ha någon slags chans att få en vardag som innebär mer jobb och en inkomst. Förutsättningarna är bättre nu: jag är äldre, mer erfaren och förhoppningsvis lite klokare, och har fått tillräckligt med skinn på näsan för att undvika att ta ett nej personligt.

Sprinten är dragen, och inuti mig har min längtan efter att skriva om precis vad som helst exploderat! Min blogg fångar upp allt splitter, och du kommer att få läsa om allt mellan himmel och jord. Jag tycker nog allra mest om att granska, analysera och resonera, skriva ”torrt” och faktabaserat. Säkerligen kommer du även att kunna läsa krönikor, kanske blir det en Mallorca-serie, personliga reflektioner över aktuella händelser och mycket annat. Jag vet inte riktigt, lusten får styra mig helt.

Jag ser fram emot att få visa upp en annan Bitte, en Bitte som nu är närmare sig själv än på många år. Jag hoppas få feedback på det jag skriver, både positiv och negativ. Den positiva gör mig glad, och den negativa kan ge mig ett annat perspektiv. Särskilt om du ser direkta felaktigheter i mina texter! Att ha fattat något helt uppåt väggarna och visat upp det i offentlighetens ljus är inte det minsta roligt, chansen att få rätta till sådant är guld värd.

Min blogg har inget med mitt företag att göra, det finns ingen jag kan fakturera för den tid jag lägger ner på den! Den fungerar helt enkelt som en kanal när skrivlusten pockar på.

Lämna en kommentar