Foto: engin akyurt on Unsplash

Min livsfilosofi är simpel: om vi är glada i oss själva så blir vi automatiskt snälla mot andra.

Det är dock lättare sagt än gjort ibland. Jag trillar själv dit emellanåt. Särskilt när jag läser dumheter på sociala medier. Och redan där finns det något mycket viktigt att tänka på: när man kommunicerar utan att se varandra är det som upplagt för missförstånd. En del har svårt att uttrycka sig i skrift, andra har svårt att tolka det de läser. Att sitta ansikte mot ansikte är något annat. Du hör tonlägen, du ser ansiktsuttryck och gester mm.

Det var längesen jag beslutade mig för att inte blanda mig i känsliga diskussioner på nätet. Åsikter har jag, det kan du lita på! Men när jag gett mig in i något har jag nog aldrig uppnått någonting. Ibland är det enda som händer att man bara eldar på heja-körerna och så blir det etter värre.

Men vad kan vi göra istället då när vi tänker ”men ditt förbenade pucko!”?

 • De gamla tipsen ”räkna till tio” och ”ta ett djupt andetag” håller än idag.
 • Tänk ”vad tjänar jag på att gå i klinch/vara otrevlig/gå till personangrepp”? Förmodligen kostar det bara en massa energi som du kan lägga på något trevligt istället.
 • Om du måste ventilera (mycket mänskligt): vänd dig till en vän med ditt ”Olle har tappat det rejält!”. Det kan räcka att bara få det ur sig. Och kanske kan du få återkoppling som gör att du ser det hela från en annan synvinkel och kan släppa irritation och ilska och därmed lusten att helt ogrundat idiotförklara stackars Olle.
 • Ibland när jag tänder till ordentligt börjar jag skriva ett inlägg om det. När jag ska motivera min ilska/irritation i text ser den så himla dum ut att jag bara slutar skriva!
 • Svälj ditt förtret om du inte klarar att uttrycka det utan att vara elak mot den som retar upp dig.
 • Vill du ändå agera: rannsaka dig själv – är det för att det Olle säger faktiskt är helt uppåt väggarna eller är det för att du alltid tyckt illa om den där Olle och ser ett ypperligt tillfälle att trycka till honom?

Jag menar inte att vi aldrig ska reagera, vi måste självklart få diskutera och ha olika åsikter, säga ifrån. Men det vore ju bra trevligt som vi klarade av att göra det på ett mer civiliserat sätt.

Lyckas jag då själv alltid att följa ovanstående råd och vara en #finmänniska? Nä. Men känslan när jag fixar det gör gott för själen, och jag gillar den känslan, så förhoppningsvis blir jag bättre och bättre på det.

Sist men absolut inte minst:
Snäll innebär INTE att man är menlös eller ett mähä eller att man älskar varenda människa. Snäll innebär helt enkelt att man är smart. För det du kastar ut i universum, får du tillbaka av universum. Andra mår bättre, du mår bättre. Win-win.

2 Kommentarer

 1. Ki Granelli Kvennborn den mars 26, 2020 kl 11:20 f m

  Har under många år jobbat som lärare och på tavlan i klassrummet har jag under långa perioder haft ordet SNÄLL skrivet. Har förklarat för mina elever att det är mitt favoritord. Så många ggr som jag pekat på ordet och sedan har vi diskuterat, tänkt och analyserat situationer tillsammans. Ett underbart ord att utgå ifrån ❤️

  • Bitte den mars 26, 2020 kl 11:36 f m

   Så himla smart, Ki!😃

Lämna en kommentar