Foto: Markus Winkler on Unsplash

När jag ska bedöma trovärdigheten i något jag läser eller ser, är det flera saker jag tittar närmare på:

Vem är avsändare?
Vem har skrivit detta, har denne kunskap inom området. Ofta söker jag efter annat material från samma avsändare och väger in i min bedömning.

Har avsändaren något att vinna på påståendet?
Är det t ex en intresseorganisation (som vill lobba) eller ett företag (som vill sälja produkter) som står bakom påståendet.

Avsändarens hemsida
Finns det kontaktuppgifter, går det att se vilka personer som publicerar hemsidan, vad har de för bakgrund/andra engagemang mm. En sida som inte namnger en enda person avfärdar jag direkt. Jag kan TYCKA att det som skrivs är rätt, men som källa är då hemsidan värdelös.

Textutformning/innehållet
Vilket intryck jag får av texten (grammatiskt/språkligt), finns det referenser och är de korrekt tolkade, kan jag kontrollera påstådda fakta, är texten objektiv eller subjektiv.

Bilder
Är det en genrebild eller en bild som sägs visa påståendet/fakta. Bildgoogla! Om bilden innehåller text, kan jag googla på den texten.

Publiceringsdatum
När skrevs texten, är den fortfarande aktuell.

Målgrupp
Till vilka vänder sig avsändaren – ungdomar, en speciell yrkeskår, en särskild intressegrupp mm.

Ovanstående är bara några exempel på vad jag väger in när jag bedömer en källa. Med åren har jag utvecklat en magkänsla som ofta ger mig en första hint. Men oavsett vad den säger mig, gör jag alltid en koll.

Man kan källgranska in absurdum. Därför måste jag någonstans besluta mig för att sätta p för fortsatt granskning. Det kan ske efter en snabb googling eller först efter massor av efterforskning. Helt enkelt när jag känner att jag har tillräckligt med information för att göra en korrekt bedömning.

Tycker du att jag missat något eller gör du på något annat sätt? Berätta gärna!

1 Kommentar

  1. När Magkänslan Kickar In - Bitte Kempe Björkman den december 29, 2020 kl 8:57 f m

    […] mitt inlägg om källkritik berättade jag om min magkänsla, hur den bara smäller till ibland. När en annons dök upp i mitt […]

Lämna en kommentar