Från Aktuellts sändning kl 21 30/10

Det var inga upplyftande nyheter vi fick i torsdags. Striktare restriktioner i flera delar av landet pga av ökad smittspridning. Vi är nog alla rejält trötta på alltings läge nu. Hur sjutton ska vi mäkta med?

För egen del försöker jag tänka på andra för att hitta motivationen. För jag är inte rädd för min egen skull. Jag vill bara inte bidra till att någon annan blir svårt sjuk eller dör. Även om dödligheten inte alls ligger på samma nivåer som i våras. Och det är så många fler som testas nu, vilket givetvis gör att antalet konstaterade fall av covid-19 ökar. Något som Anders Tegnell ju faktiskt är noga med att understryka.

Fast det är svårt ändå. Som igår. Jag var bjuden på en överraskningsfest för en nybakad 50-åring. När de nya restriktionerna kom fick jag en klump i magen. Ville ju så gärna gå på den här festen! Jag dividerade fram och tillbaka, och tog slutligen beslutet att inte gå. Inget roligt beslut att ta, ska ni veta. Men i det stora hela: att hoppa en fest är inte jordens undergång. Och fy bubblan så många fester det ska bli när allt lugnar ner sig!

Beslutet blev lite lättare att ta eftersom det börjat dyka upp fler och fler inlägg från sjukvårdspersonal. Nu börjar trycket på dem att öka igen. De har inte hunnit hämta andan efter våren. Kanske blir det nu långt ifrån samma situation som då, men har vi råd att ta den risken?

Att ta beslutet om att gå på fest eller inte är ett lyxproblem. Så ni förstår säkert att jag inte drabbats särskilt hårt. Jobbar hemifrån, mina nära och kära har sina jobb kvar. Ingen har varit sjuk. Jag oroar mig för vänner och bekanta som har det tufft. Men den bördan väger såklart ingenting jämfört med den som tynger de som är drabbade på ett eller annat sätt.

Jag blev dock varm i hjärtat när jag tittade på Aktuellt igår. Filip Arnberg, docent i klinisk psykologi, intervjuades och han hade fyra råd till alla som kämpar:

  • Ta hand om dig fysiskt
  • Ta hand om dig psykiskt
  • Ha rutiner
  • Var omtänksam och vänlig

De tre första var ju inte direkt oväntade. Men det sista var en glad överraskning! Har nog aldrig sett det lyftas i några som helst andra krissammanhang.

Hjälp andra. Tänk på att någon som retar gallfeber på dig kanske har det jobbigt och att det inte är läge att hetsa upp sig. Döm heller inte de som agerar annorlunda än du. Jag tror att alla gör så gott de kan utifrån vad de tycker är rätt. Konsensus är omöjlig i en sån här situation. Skäm bort dig själv på alla möjliga sätt och vis.

Var snäll, helt enkelt.

Lämna en kommentar