Foto: Ankush Minda on Unsplash

Tillvaron känns ju allt annat än stabil nu, och det är lätt att fastna i en känsla av uppgivenhet. Jag är fortfarande, precis som tidigare, helt lugn och anpassar mig efter hur man för tillfället rekommenderas att agera. Här kommer några tips och råd som kanske kan göra tillvaron lite lättare!

 • Sociala medier är fulla av experter just nu. Det spekuleras hejvilt om allt möjligt. Tidningarna tävlar om vem som kan få till den mest sensationella rubriken. Det är lätt att suga åt sig allt det negativa och hemska – evolutionen har gett oss en överlevnadsinstinkt som gör att vi automatiskt dras till sådant som kan ses som ett hot mot vår existens. Vilket ju var himla bra när vi bodde grannar med vilda djur och ständigt var omgivna av allehanda okända faror.

  Mitt tips: Dölj för tillfället de konton/vänner som får din mage att knyta ihop sig lite. Fokusera på det goda och det som får dig att le! Bestäm dig för att titta in på tidningarna och se på nyheterna ett visst antal gånger per dag vid speciella tidpunkter. Vi måste hålla humöret uppe, helt enkelt. Vi ska inte avskärma oss från den verklighet vi lever i nu, men vi måste få lite mer upplyftande input för att få någon slags balans i tillvaron.

 • Har din arbetsplats beslutat att gå över till distansjobb? Är man inte van att arbeta hemifrån kan det vara en oerhört jobbig omställning.

  Mitt tips: När det är dags att fika eller luncha – gör det med en arbetskompis via Skype! Jobba inte i pyjamas eller myskläder! Att sätta på sig ”riktiga” kläder ger ofta en liten extra energikick. Själv brukar jag regelbundet resa mig upp och öppna ett fönster, både för att få lite frisk luft och låta ögonen vila på något på lite avstånd. Det mår både du och ögonen bra av!

 • Vi ska hålla viss social distans nu. En del är rädda för att vistas ute eller bland andra människor. Men vi är ju inte inlåsta, direkt.

  Mitt tips: Är du frisk och följer anvisningarna om att hålla avstånd mm: åk och handla, promenera, ät lunch/middag på din lokala restaurang, fika med grannen, få massage mm. Alla företag som är igång nu har anpassat sin verksamhet för att minimera smittrisken. Kort och gott: försök leva som vanligt i så stor utsträckning som möjligt! Det gör gott både för dig själv och de företagare som kämpar för sin överlevnad nu. Är du rasslig? Håll dig hemma och nyttja möjligheten att handla via nätet, beställa mat, take-away mm och få det hemlevererat!

 • Många skolor och arbetsplatser håller stängt. Det innebär för många att hela familjen är hemma. Det kan självklart bli slitsamt.

  Mitt tips: Ha lite extra tålamod med varandra. Ni sitter alla i samma båt. Ge varandra utrymme! Man kan behöva dra sig undan ibland. Försök även göra något tillsammans en stund varje dag. Nu finns kanske tiden att ta tag i gamla surdegar där hemma. Hjälps åt med det! Samlas och ventilera/diskutera både dagen som gått och frågor/oro kring nuläget , middagen är ju ett utmärkt tillfälle!

Vi är alla olika och vi har olika förutsättningar, men de aktuella restriktionerna påverkar oss alla. Har du möjlighet att hjälpa och stötta någon som detta slår hårdare mot? Gör det!

Var snäll, helt enkelt.

Lämna en kommentar