Foto: CDC on Unsplash

Sitter du i karantän eller jobbar du hemifrån pga corona? Kanske har du också sällskap dygnet runt av din partner vars arbetsplats håller stängt och dina barn som pluggar på distans? Kort sagt: en helt ny vardag som skiljer sig markant från livet innan COVID-19 gjorde entré i våra liv.

Det kan absolut vara en tuff tillvaro, men faktiskt kan det innebära en hel del bra saker. Den norska psykologen Line Marie Warholm har listat flera positiva effekter av livet i karantän. Hon menar att vi nu har massor av tid tillsammans. Tid som kan användas till mycket som är bra, bl a att barnen får lära sig att ha långtråkigt! Det kan väcka både kreativitet och initiativförmåga. Vi får möjlighet att umgås både med varandra och oss själva.

För mig är hemmaarbete det normala. Det som avviker nu är att maken samt vår dotter som går i tvåan på gymnasiet också är hemma. Vi har satt oss i en självvald ”halvkarantän”: vi håller oss undan så mycket som möjligt. De flesta av våra inköp görs via nätet och levereras hem, men någon gång per vecka åker vi iväg. Självklart är vi då utrustade med handsprit och följer alla rekommendationer. 

Det jag själv upplever som mycket positivt är att livet går saktare. Det innebär noll stress på morgnarna. Jag påverkas annars mycket av andras stress, så jag tycker att det är skönt att ingen måste upp tidigt och iväg.

Vi har en bra vardagsdisciplin. Jobb och skolarbete måste fortfarande skötas, och vi sitter på varsitt rum under dagarna och gör det vi ska.

Jag trodde att det skulle bli en hel del tv-tittande på dagtid. Men jag tror att vi tittar MINDRE på tv nu? I alla fall jag. Min arbetsplats har under många år nämligen varit i tv-soffan, och tv:n har stått på nästan konstant som ett slags sällskap under dagarna. Även om jag inte tittat aktivt. Nu blir det morgonkaffe till Nyhetsmorgon, sen stängs tv:n av och sätts på först på kvällen igen.

Och apropå tv: när man inte måste iväg på morgnarna, kan det ju vara lockande att börja titta på någon film kring 22-tiden. Men inte det heller! Vi går alla och lägger oss precis som tidigare.

Vi blir ”närmare”: vi tar fikaraster ihop, och nästan varje eftermiddag runt femsnåret samlas vi i vardagsrummet och pratar om allt mellan himmel och jord. Även ett bra sätt att sätta punkt för arbetsdagen! Mycket lätt att jobb och fritid flyter ihop annars. Det är dock viktigt att ge varandra utrymme. Att leva så här är så olikt vår vanliga vardag, och ibland vill man bara inte umgås. Och det ska givetvis respekteras.

Kreativiteten flödar! Jag undrar vad grannarna tyckte när vi fick ABBA-feeling och sjöng och spelade piano för fulla muggar? Och därefter upptäckte att ett fönster stått på vid gavel… Utöver det möbleras det om, tavelväggar skapas, kläder pimpas mm.

Jag har även lyckats göra mig av med gamla surdegar. Ni vet, sånt man går och tänker på och ”det där måste jag ta tag i” men det händer aldrig. Så tvättstugan är nu omorganiserad, jag har gått igenom mina kläder, rensat ganska hårt överlag. Skönt!

Något jag verkligen njuter av nu är möjligheten att reflektera, att tänkandet får ta tid. Jag funderar mycket på allt möjligt. På hur vårt eget liv efter corona kommer att se ut. Hur samhället kommer att förändras. Vad vi måste göra för att få allt att börja flyta igen. Förhoppningsvis på ett vettigare och bättre sätt än förr!

Nu har vi helt enkelt tid att upptäcka viktiga saker om både oss själva och andra, och därmed möjlighet att lägga grunden för något nytt och ännu bättre.

Lämna en kommentar