Foto: Kelly Sikkema on Unsplash

Jag har ingen utbildning inom psykisk hälsa, allt jag skriver grundar sig i mina egna funderingar och reflektioner.

Bitterhet sätter gärna klorna i människor som är missnöjda med sina egna liv. Kanske har man blivit uppsagd, blivit lämnad, misslyckats med något man verkligen trodde på. Kanske allt på samma gång eller återkommande under en lång period. Samtidigt tycker man att alla andra har allt. Allt det man själv tycker att man har rätt till. ”X har fått allt gratis, glider på en räkmacka genom livet. Själv kämpar jag och sliter, vad får jag för det?”

Tanken att X kanske har slitit som en gnu för att uppnå det hen uppnått finns inte på kartan. Eller det faktum att livet slår olika hårt mot olika människor. En del har turen att födas i Sverige, andra föds på platser där de från start är dömda till ett slitsamt liv i fattigdom. Livet är inte rättvist.

Till slut har man konstant en iskall hand runt sitt hjärta som pressar och klämmer. Det måste göra fruktansvärt ont.

Jag har själv varit bitter. Inte så att det genomsyrade mitt liv. Men bittra tankar hade jag. Jag fick ju nog en dag, tack och lov! Insåg att den inställningen inte gjorde ett dugg gott för mig.

Bitterhet drabbar inte alltid bara den som hyser den känslan. Kanske har du erfarenhet av att klä skott för någons bitterhet? Att den kanaliseras mot dig och du står där och ser ut som en fågelholk och ”Öööh? Men va!?” 😳

Hur gör man då med bittra människor? Som är negativa, gnäller, beskyller och bara hittar fel. Kanske kan dessa tips från Redaktionen vara till hjälp!

1. Undvik dem om du kan.
Ja, så enkelt är det.

2. Varför är han/hon så negativ?
Vet du varför personen är så negativ?. Hatar han/hon sitt jobb , känner sig frustrerad och fångad i sitt liv? Eller har personen ett dåligt självförtroende som gör att han/hon bara känner sig stark genom att såra andra? Om du förstår varför personen är så konstig är det lättare att hantera situationer.

3. Förvandla dig själv till Teflon.
Le bara och låt det negativa inte fastna på dig. Säg inget och blanda dig inte i saken. Lämna rummet om du kan. Den negativa personen vill ha en reaktion från dig. Det är vad som ger honom/henne näring. Om du låter dig fångas av dem tar de snart din goda energi ifrån dig.

4. Säg ”Berätta något bra”.
Direkt när de kommit med en lång gnällharang, kontra med ”berätta något bra”. En del personer har inte ens märkt hur negativa de blivit. Det har bara blivit en livsstil. Genom att bli påminda kanske de inser att de har blivit något de inte vill vara. Eller så bestämmer de sig för att det inte är värt att komma till dig med sina klagovisor eftersom du alltid ber dem att tänka på något positivt.

5. Bli lite självkritisk.
Negativa människor vill ha en reaktion från dig. Om de har lärt sig att det enda sättet att få det är med gnäll, så är det gnäll du får. Lyssnar du på andra?

6. Sluta dela med dig om du ändå vet vad du får.
Det finns människor som älskar att döda andras idéer. Tänk efter om du har en eller flera sådana runt omkring dig och sluta dela med dig av dina tankar. Se till att sätta igång saker innan någon hinner förstöra dem.

7. Sluta hjälpa till om det ändå inte blir bättre.
En del personer häller sin skit över andra och går iväg nöjda och lättade. Personen som tagit emot skoporna bär nu omkring på något som inte är hans/hennes. Sluta omedelbart att bli en avlastningsplats för andras problem. Det är inte ditt jobb och dessutom har du egna saker att hantera.

8. Fokusera på din egen glädje och energi.
Vårda och ta hand om dina idéer, leta efter positiva människor med samma energi som du har och fasa försiktigt ut de människor som egentligen bara stjäl din tid, energi och lust. Låt inte gnällspikarna förstöra din dag. Det är en order 🙂

Någon checklista för hur man klurar ut om man själv är en bitter person har jag inte letat efter. Jag tror att man vet, innerst inne. Men att ta tag i den gör ont. Det innebär nämligen att man nagelfar sig själv och inser sitt eget ansvar. Det är jobbigt, särskilt som man håller fast i bitterheten för att slippa ta tag i vissa saker.

Man kan välja att kämpa ett tag, försöka förstå, resonera med en bitter person. Men inse när det är dags att ge upp, att sluta öda din tid och energi. Du kan inte ändra på någon annan människa. Om det är kört – om hen inte själv inser sin roll i det hela och vill förändras, och inte ens argument som att hälsan kan påverkas negativt inte biter – rekommenderar jag 8) och 1).

Släpp dem och gå vidare.

Lämna en kommentar